Swingerguide med gode råd til nye og gamle swingere

Historien bag swinging

Udtrykket swinging stammer fra USA og blev første gang brugt i 50´erne. Den første forening blev dannet i 1960 (the sexual freedom league of California) I løbet af de følgende år dukkede der flere foreninger op over hele USA, godt hjulpet på vej af hippietiden og slagordet "make love not war"

I 1977 åbnede Larry Levenson verdens første anerkendte swingerklub i New York. Plato´s Retreat som klubben hed blev en kæmpe succes, men myndighederne lukkede klubben ned på grund af frygten for AIDS smitte. 

Alligevel er der meget som er gået videre fra den gang til det swingermiljø vi kender i dag. Hele tankegangen om det åbne parforhold og det som mange swingere betragter som lovlig utroskab stammer fra Larry Levenson og Plato´s Retreat. Dokumentarfilmen American Swing fortæller historien om Larry Levenson, Plato´s Retreat og swingermiljøets start.

I de første swingerklubber og foreninger var ubeskyttet sex med skiftene partnere meget almindeligt. Det var først da AIDS rigtig blev kendt i midten af 80´erne, kondomer blev almindelige i swingerklubberne. Swingerklubberne blev der efter ikke længere betragtet som smitte spredere af den frygtede HIV virus.

Swingerklubberne blomstrede op i USA og resten af verden fulgte efter gennem 90´erne. I dag er der foreninger og klubber for swingere i de fleste lande. I starten af det nye årtusind er feriesteder for swingere, swinger rejser samt swingerkrystogter blevet mere almindelige. Swingerne bliver i dag oftere betragtet som en speciel type turister på linie med de homoseksuelle. De har specielle ønsker og stiller krav til ordentlige swingerklubber, swingerhoteller med videre.

Hvad er swinging?

Swinging er en form for social sammenkomst, hvor sex er en del af den samlede oplevelse. Swinging handler i dag om meget andet end kun at dyrke sex. For mange swingere er det sociale og kemien meget vigtig. Fx. har mange fællesspisning til de private swingerarrangementer ligesom flere og flere swingerklubber i dag har en temaaften, hvor man spiser sammen eller starter op med social hygge.

Det har altid været nemmere for singlepiger og par at swinge end for singlemænd. Dette hænger sammen med at den kvindelige biseksualitet er respekteret overalt i miljøet, hvorimod den mandlige biseksualitet kun kan udleves i enkelte klubber. Derfor antager man, at en kvinde kan være et tilskud for begge parter i et par, hvorimod en singlemand kun er et tilskud for kvinderne. Derfor bliver mændende hurtigt i overtal i swingerklubberne.

Overtal af mænd og ligestilling

Overtal af mænd i swingerklubberne var med til at fastsætte prisniveauet i de danske swingerklubber i starten af 90´erne. Singlepigerne kom gratis ind og parrene betalte kun ca. det halve af singlemændene. Dette fungerede fint dengang, for det bevirkede at der var nogenlunde lige mange af hvert køn. I de senere år har swingerklubbernes priser trukket store overskrifter i medierne. I ligestillingens navn er det i 2013 blevet moderne at kræve ligestilling for ting som mange syntes værende ligegyldige. Adskellige swingerklubber er i årene 2011 - 2013 blevet meldt til ligestillingsnævnet. Lidt over halvdelen af sagerne faldt til jorden eftersom anmelderen ikke selv havde besøgt swingerklubben han anmeldte. Alligevel har anmelderne fået medhold i, at det ikke er lovligt at opkræve forskellige priser i entre til den samme klub. Swingerklubberne bør derfor ændre priserne til nutidige forhold, men det er bare ikke så nemt som man skulle tro.

Læs mere om ligestilling og swingerklubberne her...

Hvor mødes swingerne?  

Swinging foregår mange steder i dag. Det kan være i kommercielle klubber eller i private foreninger og hjem.

I dag findes der kommercielle swingerklubber over det meste af verdenen i alle mulige størrelser. De største er på over 1000 kvm. Her hjemme har swingerklubberne en gennemsnitlig størrelse på 200 kvm.

I Danmark er swingerklubberne skudt op i det meste af landet. I 90´erne eksploderede antallet af klubber herhjemme og i 2008 var der i alt 14 swingerklubber på landsplan. I dag er der kun godt halvdelen tilbage. Mange små har måtte lukke. Det til trods kommer der flere og flere swingere, men da swingerne er selskabsmennesker finder de sammen i de klubber der går bedst. Hvem gider at besøge en swingerklub hvor der aldrig kommer nogen? 

Swingerklubber er stadigvæk et forholdsvist nyt begreb i Danmark. Det lavede Cirkusrevyen en sketch over i 2005. For swinging kan jo også være en form for musik. 

 - 
.

I udlandet er swingerklubberne væsentligt større og bedre udstyret end her hjemme. I lande som Tyskland, Holland, Østrig og Schweiz er der en masse klubber hvor det ikke er unormalt at klubben har sauna, swimmingpool og dampbad. Frankrig, Spanien, Storbritanien og Belgien er ligeledes godt med.

Endelig er der mange flotte swingerklubber i USA, Asien og Australien. I Mellemøsten og i en del af de muslimske lande er swinging ikke udbredt, da de ikke er så seksuelt frigjorte som os. I visse lande er swinging ulovligt.

Vores nordiske broderlande Norge og Sverige er efterhånden ved at komme godt med, men swinging er ikke så anerkendt i det norske og svenske samfund endnu. I Norge og Sverige foregår swinging derfor oftest privat. Antallet af swingerklubber er stødt stigende i Sverige, imens Norge kun har ganske få klubber. I Finland er der slet ingen registrerede swingerklubber.

Læs mere om klubberne i udlandet på siden om de udenlandske swingerklubber

Hvem er swingerne?

I dag er swinging blevet mere og mere almindeligt og i swingerklubberne kan man møde mennesker fra alle samfundslag. I klubberne kommer således mange forskellige mennesker. De yngste swingere er i dag ca. 19 - 20 år og de ældste ca. 65 - 70 år. Man kan derfor ikke sige at swinging kun er for en bestemt aldersgruppe. Antallet af helt unge swingere er også stigende. Størstedelen af swingerne herhjemme har i dag en alder mellem 30 og 55 år.

Det er dermed sikkert at swinging er kommet for at blive og udviklingen går stærkt.

I Tyskland udkommer der et blad ca. 6 gange årligt. Magasinet hedder Swinger World og er på ca. 100 sider og indeholder beskrivelser og annoncer fra swingerklubber over hele Tyskland. Bladet er på tysk og udgives af Kruhm forlaget. I de tyske erotiske butikker koster det 10 Euro (Ca. 80 kr) Det er muligt at abonnere på det som dansker, men her koster 4 blade 57 Euro. (Ca. 450 kr)

Klik på bladet her under for at besøge deres hjemmeside.

Når man ser udviklingen i Mellemeuropa kan vi kun forstille os hvad der kan komme i Danmark! Uanset hvad er historien om og bag swinging langt fra slut endnu. Der er stadig flere kapitler og sider i dette miljø som vi vil have belyst de kommende år.