Historien bag swinging
Udtrykket swinging stammer fra USA og blev første gang brugt i 50´erne. Den første forening blev dannet i 1960 (the sexual freedom league of California) I løbet af de følgende år, dukkede der flere foreninger op over hele USA, godt hjulpet på vej af hippietiden og slagordet “make love not war”
I 1977 åbnede Larry Levenson verdens første anerkendte swingerklub i New York. Plato´s Retreat som klubben hed, blev en kæmpe succes, men myndighederne lukkede klubben ned på grund af frygten for AIDS smitte.
Alligevel er der meget som er gået videre fra den gang til det swingermiljø vi kender i dag. Hele tankegangen om det åbne parforhold og det som mange swingere betragter som lovlig utroskab stammer fra Larry Levenson og Plato´s Retreat. Dokumentarfilmen American Swing fortæller historien om Larry Levenson, Plato´s Retreat og swingermiljøets start.
I de første swingerklubber og foreninger var ubeskyttet sex med skiftene partnere meget almindeligt. Det var først da AIDS rigtig blev kendt i midten af 80´erne, kondomer blev almindelige i swingerklubberne. Swingerklubberne blev der efter ikke længere betragtet som smitte spredere af den frygtede HIV virus.
Swingerklubberne blomstrede op i USA og resten af verden fulgte efter gennem 90´erne. I dag er der foreninger og klubber for swingere i de fleste lande. I starten af det nye årtusind er feriesteder for swingere, swinger rejser samt swingerkrystogter blevet mere almindelige. Swingerne bliver i dag oftere betragtet som en speciel type turister på linje med de homoseksuelle. De har specielle ønsker og stiller krav til ordentlige swingerklubber, swinger hoteller med videre.
Hvad er swinging?
Swinging er en form for social sammenkomst, hvor sex er en del af den samlede oplevelse. Swinging handler i dag om meget andet end kun at dyrke sex. For mange swingere er det sociale og kemien meget vigtig. Fx. afholder mange fællesspisning til deres egne private swinger arrangementer, ligesom flere og flere swingerklubber i dag har en temaaften, hvor man spiser sammen eller starter op med social hygge.
Det har altid været nemmere for singlepiger og par at swinge end for singlemænd. Dette hænger sammen med at den kvindelige biseksualitet er respekteret overalt i miljøet, hvorimod den mandlige biseksualitet kun kan udleves i det skjulte i klubberne eller på bestemte aftner. Derfor antager man, at en kvinde kan være et tilskud for begge parter i et par, hvorimod en singlemand kun er et tilskud for kvinderne. Derfor bliver mændene hurtigt i overtal i swingerklubberne.
Overtal af mænd og ligestilling
Overtal af mænd i swingerklubberne var med til at fastsætte prisniveauet i de danske swingerklubber i starten af 90´erne. Singlepigerne kom gratis ind og parrene betalte kun ca. det halve af singlemændene. Dette fungerede fint dengang, for det bevirkede at der var nogenlunde lige mange af hvert køn. Omkring 2010 og 2015 trak swingerklubbernes priser store overskrifter i medierne. I ligestillingens navn blev det moderne at kræve ligestilling for ting, som mange syntes værende ligegyldige. Adskillige swingerklubber blev i årene 2011 – 2013 meldt til ligestillingsnævnet. Lidt over halvdelen af sagerne faldt til jorden, eftersom anmelderen ikke selv havde besøgt swingerklubben han anmeldte. Alligevel fik anmelderne medhold i, at det ikke er lovligt at opkræve forskellige priser i entre til den samme klub. I 2015 bekendtgjorde Ligestillingsnævnet at de fremover ikke ønskede at behandle bagatelsager som forskellige priser hos frisører og swingerklubber.
Siden 2015 har der ikke været nogle ligestillingssager i Swingermiljøet.
Hvor mødes swingerne?
Swinging foregår mange steder i dag. Det kan være i kommercielle klubber eller i private foreninger og hjem.
I dag findes der kommercielle swingerklubber over det meste af verdenen i alle mulige størrelser. De største er på over 1000 kvm. I Danmark har swingerklubberne en gennemsnitlig størrelse på 200 kvm.
I Danmark er swingerklubberne skudt op i det meste af landet. I 90´erne eksploderede antallet af klubber herhjemme og i 2008 var der i alt 14 swingerklubber på landsplan. I 2020 er der omkring 10 swingerklubber i Danmark.
Swingerklubber er stadigvæk et forholdsvist nyt begreb i Danmark. Det lavede Cirkusrevyen en sketch over i 2005. For swinging kan jo også være en form for musik.
Igennem årene har man flere gange taget emnet om swingerklubber op i revy sammenhæng eller gennem almindelig satire. Dette er posistivt, da det er med til at gøre Swingermiljøet mere anerkendt og accepteret i det omkringliggende samfund.
I udlandet er swingerklubberne væsentligt større og bedre udstyret end i Danmark. I lande som Tyskland, Holland, Østrig og Schweiz er der en masse klubber, hvor det ikke er unormalt at klubben har sauna, swimmingpool og dampbad. Frankrig, Spanien, Storbritannien og Belgien er ligeledes godt med.
Endelig er der mange flotte swingerklubber i USA, Asien og Australien. I Mellemøsten og i en del af de muslimske lande er swinging ikke udbredt, da de ikke er så seksuelt frigjorte som os. I visse lande er swinging ulovligt. I katolske lande, kan det være svært at finde swingerklubber.
Vores nordiske broderlande Norge og Sverige er efterhånden ved at komme godt med. Svenskerne har nye klubber der åbner hvert år og er ca. hvor vi var i Danmark omkring år 2010. I Norge foregår swinging oftest privat, da der kun er ganske få swingerklubber.
Læs mere om klubberne i udlandet på siden om de udenlandske swingerklubber
Hvem er swingerne?
I dag er swinging blevet mere og mere almindeligt og i swingerklubberne kan man møde mennesker fra alle samfundslag. I klubberne kommer således mange forskellige mennesker. De yngste swingere er i dag ca. 19 – 20 år og de ældste ca. 65 – 70 år. Man kan derfor ikke sige at swinging kun er for en bestemt aldersgruppe. Antallet af helt unge swingere er også stigende. Størstedelen af swingerne herhjemme har i dag en alder mellem 30 og 55 år.
Det er dermed sikkert at swinging er kommet for at blive og udviklingen går stærkt.
Når man ser udviklingen i Mellemeuropa, kan vi kun forstille os hvad der kan komme i Danmark! Uanset hvad, er historien om og bag swinging langt fra slut endnu. Der er stadig flere kapitler og sider i dette miljø som vi vil have belyst de kommende år.